港聞

下一篇
上一篇

葉國謙指民建聯在行會更好表達基層看法 被聽眾轟搞到社會混亂 籲客觀評價 (09:29)

行會成員、民建聯議員葉國謙表示,民建聯「比較負責位置嘅人」在行會,能使民建聯「更好地將基層市民……我哋嘅睇法」向政府表達。至於行會表現,他認為應由香港市民評價。

其他報道:信李波講法?葉國謙:唔敢懷疑李能量,唔覺偷渡困難

其他報道:外地抵港航班 至少13旅客疑食物中毒

新加入行會的葉國謙今早於港台節目談及在行會開會感受。他說,行會內沒人「企上枱、行出來抗議」,亦不會「拉布」致議而不決。

葉國謙又說,「民建聯對政府嘅監督和支持,大家都睇到」,而特區成立後,民建聯一直有「比較負責位置嘅人」在行會內,令民建聯「更好地將基層市民……我哋嘅睇法」向政府表達。問到他對行會評價,葉國謙說應由市民評價。

聽眾徐先生於「烽煙(Phone-in)」環節,批評民建聯「搞到社會好混亂」,例如放寬租管令私人市場租金提升,以及支持把商場賣予領匯(現稱領展)等,「民建聯搞到社會好混亂,個個都好似負擔好重」。

葉國謙反駁說,「希望(對民建聯評價)都客觀啲啦」。他以領展作例,指自己當年是房委會委員,「我哋睇到我哋啲商場真係有個問題,就係完全畀老人家、街坊去歎冷氣,我哋都需要解決嘅問題」。

【來去匆匆】本報根據車牌及其他紀錄,發現該車與韶關市前政協宗愛君有關……http://bit.ly/1ocdnNn【公司車主「加拿大匯豐」 前政協宗愛君創辦】http://bit.ly/1Ta54P0【「黑超男」全程陪伴進出香港 載...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, March 25, 2016

相關字詞﹕編輯推介 葉國謙

上 / 下一篇新聞