港聞

下一篇
上一篇

【李波事件】信李波講法?葉國謙:唔敢懷疑李能量,唔覺得偷渡困難 (09:10)

銅鑼灣書店負責人李波事件引起內地人員在港執法疑慮,而李波前日返港後,不足24小時即再次返回內地,令事件更添神秘。行會成員、民建聯議員葉國謙今早在港台節目重申,相信李波說法的就會相信,不相信的仍會不相信,「你相信嘅就相信,係嘛?李波先生好清楚講佢係自願(偷渡返內地),你仲可以講到咩嘢呢?你自己推論,話佢唔係自願,佢畀人逼住嘅,可能畀人綁住返去添嘅,你自己推論架啫」。

相關報道:李波留港不足一日再返內地 前政協公司七人車接走

相關報道:公司車主「加拿大匯豐」 前政協宗愛君創辦

不過他提到,以這種方式到內地協助調查,「裏面嘅事可能同禁書有關」,但強調這只是「推理」,認為「問題要分開」。

至於他自己是否相信李波講法,葉國謙指「我對李波先生嘅能量唔敢懷疑,因為禁書都咁容易入到去,好簡單之嘛,你香港咁長海岸線」。他以南亞人偷渡作例,指他們可以10分鐘來到本港元朗屯門,「可以想像得到,依家兩地邊境嘅脆弱程度。唔會懷疑(李波講法),唔覺得偷渡係困難嘅事」。

問到香港是否要改善邊境問題,「咁容易人人都可以走去偷渡咁樣」,葉國謙承認「你無一啲途徑來說不可能」,「你真係游水過來咩?」談到政府仍可以做什麼事情,他稱政府已回應市民及議員訴求,反問:「政府有咩可以做呢?」

聽眾徐先生於「烽煙(Phone-in)」環節指,李波事件好嚴重,批評中央「作故仔講大話呃全港人」十分離譜。葉國謙則重申「信者自信,唔信永遠都唔信」。

【相隔半世紀】兩代抗爭人的心路歷程。報道:http://bit.ly/1REq9SK【六七過來人:港獨有無可能夠解放軍鬥?】http://bit.ly/1pNzBXJ#明報 #明報即時新聞 #明報偵查報道 #六七暴動 #掟磚 #旺角...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, March 25, 2016

相關字詞﹕編輯推介 李波事件

上 / 下一篇新聞