港聞

【Emily Online之長毛60大壽】各界好友齊拍片祝壽 曾主席籲戒食煙、拉布、勞氣  (18:55)

社民連梁國雄(長毛)嚟緊星期日迎來60大壽,一班好友為賀佢生日,除咗秘密用超過一年籌備新書《我反抗故我在》同搞神秘生日派對之外,仲搵來各位政界好友拍片為佢祝壽。唔少人都勸佢為健康著想,唔好再食煙飲酒,鈺成兄仲叫佢戒埋拉布同勞氣!

為賀長毛60大壽,一班好友搵來立法會主席曾鈺成、學民思潮黃之鋒、自由黨田北俊等人拍片為佢祝壽。曾主席笑到見牙唔見眼,對住鏡頭講「長毛,六張嘢啦喎,食煙、拉布、勞氣都係傷身嘅,戒晒佢啦」。

向來鐘意抽水嘅田大少都不忘笑吓長毛,雖然田少今年已經69歲,但都對住鏡頭話「好多朋友喺街度見到我(田少)同你(長毛)呀,覺得你殘過我喎」。抽水之餘,佢都不忘關心長毛身體,「拉布可以繼續拉布,掟嘢可以掟嘢,但食煙真係危害健康架」。

田少仲喺製作花絮講起,有次長毛問佢一隻蕉幾錢,田少答一兩蚊啦,點知長毛竟然對佢話「你就唔知民間疾苦啦,蕉呢唔係一隻隻,係一梳梳(賣)」。田少心諗,真係俾長毛考起呀。

雖然好多人都勸長毛戒煙酒,但同屬社民連、有份籌備生日大禮嘅黃浩銘就力撐長毛,話雖然佢地係善意,但叫長毛戒煙酒係唔啱嘅,「我就叫你繼續食煙,繼續飲酒,希望你有個輕鬆嘅人生」。

【有片睇:網民質疑係私刑?】警方指有藥房職員報案指有人偷貨。短片+詳情:http://bit.ly/1VMvO97【短片:Emily Online】長毛60大壽 好友製作新書紀錄廿年抗爭 曾主席披露寫詩往還...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, 25 March 2016

相關字詞﹕梁國雄 曾鈺成 田北俊 編輯推介

上 / 下一篇新聞