港聞

【短片:李波返港】李稱重新開步 否認有人教如何對答 (09:52)

失蹤3個月、昨天返回本港的銅鑼灣書店負責人李波,今早9時許離開北角寓所,被大批守候的記者包圍,他只簡單地說,自己要「重新開步,開展我人生新一頁」,又否認曾遭恐嚇及有人教他怎樣回答問題。

李波對記者表示,自己隨時可以回大陸又隨時可以回香港,過幾天會陪太太回內地拜山,而之前已有一段日子不敢回內地,因為「之前聽有啲人搞呢啲書出咗事,大家都知啦,好驚呀」,但指今次回內地之後,「問題解決晒」。

他又說,「仲有啲嘢要做」,「要講嘅嘢講晒啦」。記者問到是國安還是公安帶他回去內地,他說:「唔方便講」。記者又問他是否遭人恐嚇,他答說:「冇嘅冇嘅」;至於是否有人叫他要如何回答問題,他同樣答:「冇嘅冇嘅」。記者仍然繼續追問有關他失蹤及目前情況的事,但他都沒回答,只說,「呢啲問題我唔會再答架啦」。他隨即登上一部黑色七人車離去。

根據接載李波的七人車車牌,記者翻查資料,該車由加拿大匯豐集團有限公司(HUGE FORTUNE (CANADA) HOLDINGS LTD)持有。

【你懂的~】報道:http://bit.ly/1Skeipy【鳳凰衛視直擊李波返港一刻 李:今日正常通關回來 勸港人勿賣敏感書】http://bit.ly/1RpmgO5【李波今午由深圳移交入境處 未回應用何方法離境】...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年3月24日

相關字詞﹕編輯推介 李波

上 / 下一篇新聞