港聞

【短片:港爸人肉單車】K2女兒0興趣班 港爸堅持給女兒快樂成長:梗係玩最重要 (13:55)

港爸Newman靠自己雙手把一架小單車抱上抱下、讓愛女一嘗踩攀山單車滋味的短片在網上瘋傳,已有逾500萬人次觀看過。Newman中午接受《明報》訪問,笑言自己的手臂無大礙,「只要帶畀個囡快樂,你都會忘記咗嗰份疲倦」。

Newman與一般家長不同,4歲半的女兒從沒上過興趣班,只因Newman堅持要給愛女一個快樂童年,「梗係玩最重要」。

Newman是攀山單車愛好者,平時女兒常常要求「踩埋一份」,所以他便仿效網上片段,讓女兒一嘗踩攀山單車滋味。

其他新聞:準夫婦互斥偷食爆驚人結局

ATV終極大結局重播舊亞姐特輯

 

正當網民都關注Newman的手臂會否因此而很疲勞,本身在地盤工作的Newman自言人肉單車「濕濕碎」,「攰就冇乜,只要帶畀個囡快樂,你都會忘記咗嗰份疲倦」。

港爸有一套「特別」教育女兒的方法,「由細到大從無報(讀)過興趣班,細路仔成長時期最緊要開心,完全接受唔到而家啲家長要小朋友每星期上幾個興趣班」。他坦言只希望小朋友成長過程「舒服、簡單」便足夠。

Newman一家時常在網上分享生活點滴,「以輕鬆的手法讓大家知道,不是只有興趣班才會令小朋友成長」。片段短短1分多鐘,見到Newman的賣力,戴上頭盔的女兒慧慧樂在其中。Newman雖沒留意影片的迴響,但希望網民能感受到快樂童年的重要。

【今日必睇!】大家睇下港爸如何賣力......報道:http://bit.ly/1LImpx7其他即時新聞:【短片:大嶼山發展】得獎攝影師走入大東山:來大自然就係想回歸自然 人為設施無必要http://bit.ly/1Rm6gfL...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年3月23日

相關字詞﹕網上熱話 編輯推介

上 / 下一篇新聞