港聞

下一篇
上一篇

【銅鑼灣書店風波】譚允芝直指是九七後最令人憂慮事件 (12:04)

銅鑼灣書店5人失蹤事件發生至今,政府仍未清楚交代。大律師公會主席譚允芝接受有線電視訪問時,形容事件是「97以後呢,差唔多係最令人憂慮嘅一件事」,因為這是「一件最無答案嘅事件」,亦令人憂心是否一國兩制觸及某些事件時就會有例外。

譚允芝表示,目前就事件所得到的答案,「全部都唔知係邊度嚟嘅」,又稱「一般智力嘅人都覺係得問題仲多過答案」。她稱,事件令人憂心一國兩制是否「間唔中就會有啲例外,即係如果佢係覺得觸及某一樣嘢,咁就會即刻變咗當係無一國兩制架啦」。

譚允芝認為特區政府有責任就事件做得更多,讓市民得悉做過什麼、挽回市民信心。

【加油!】梁培健的目標是入大學修讀電腦有關科目,「一係唔做,做就要在自己能力範圍內做到最好」。報道:http://bit.ly/1UlSlub其他港聞:【衝擊校董嶺大生拒赴紀律聆訊 憂殺雞儆猴阻學生示威】...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, 23 March 2016

相關字詞﹕書店5人失蹤 大律師公會主席譚允芝 一國兩制 李波

上 / 下一篇新聞