港聞

下一篇
上一篇

曾德成自稱老百姓:不在其位不謀其政 拒評「國立」事件 (17:37)

康民署涉禁止團體使用「國立」字眼,前民政事務局長曾德成今日出席活動後拒絕評論事件,但表示「都有啲奇怪」、「點解會出現一個咁嘅事,引起你哋傳媒咁大注意」。

曾德成表示,因事件涉及現屆政府決定,自己已離開政府,不在其位,不謀其政,不方便評論。曾表示,「特別呢啲有政治敏感性嘅嘢,或者政策措施嘅決定,我係唔應該離開政府後,說三道四」。

曾德成一度稱,自己「依加係一個老百姓、一個香港市民」,問到身為普通市民,對事件有何看法,他稱「哈哈哈哈哈,我普通市民點睇,同你係點樣睇都係一樣架」。他其後稱,對事件感到「都有啲奇怪」、「點解會出現一個咁嘅事,引起咗你哋傳媒咁大嘅注意」。

記者追問署方的做法是否不尊重學校,曾德成則表示不會評論事件。

【逐點澄清】校方重申,對學生在校慶開放日的努力、投入及整體表現,感到驕傲。http://bit.ly/1o5P7fP【曾俊華指《基本法》有效期「去到永遠」若做好今日,未來「take care of itself」】...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, 23 March 2016

相關字詞﹕康民署 國立 民政事務局 曾德成

上 / 下一篇新聞