港聞

家長群組籌集子女家課冊 力證無可能零功課 (10:45)

昨日新民黨田北辰批評學校功課量太多,「𠵱家啲學生要留校10小時,平均要做7至10項功課,假期更被發23項功課」,教育局長吳克儉除認同田北辰「除非有特別需要嘅學生,否則大部分情況下都係返屋企嗰陣係零功課」的說法,但認為功課量過多情況已不存在,他更向田指「如果有23項(功課)嘅話,拎(證據)出嚟」。因為局長的言論,網上已有一班家長,呼籲各人提交子女的家課冊,以向局長證明學生的功課壓力沉重。

其他新聞:周庭將與建制派男士帶住矛盾遊日本

吳克儉承諾大部分小學生「零功課」

有家長留言說:「個人認為根本冇可能做倒零功課,我囡囡三年級,中丶英丶數通常每科2~3樣常識不是日日有功課,每天6~7樣。希望老師可以每科只比(畀)1樣功課。」另一位家長說:「其實放學零家課係冇乜可能,但都唔應該要小朋友放學番到屋企,要花個幾兩個小時做功課lor,我仔現在小三,由小一至現在,功課量唔多,有時老師教完書,仲會比(畀)佢地做功課,咁放學番到屋企就可以做小(少)樣,可以多些時間玩同做自己想做的事情,可惜好多學校都功課量超多,莫講話玩,休息時間都冇,小孩子仲點會愛番學?」

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【擔定櫈仔】報道:http://bit.ly/1Rw6CDL【康文署禁劇團場刊「國立」字眼 阻登台灣校全名 校長斥粗暴 台:將與港交涉】http://bit.ly/1Reu0T5【「台灣非國家」 建制贊同嚴謹處理】...

Posted by Mingpao Investigative Team on Monday, 21 March 2016

相關字詞﹕編輯推介 吳克儉 田北辰

上 / 下一篇新聞