港聞

【濕度100%】抽濕機開着大半日 疑電線短路焚宅 (11:22)

天文台錄得相對濕度介乎85%至100%,不少市民紛紛在家中使用抽濕機吸濕。凌晨天水圍一單位疑有抽濕機短路起火,無人受傷。

現場是天盛苑盛賢閣16樓,凌晨1時許,一個單位突然起火冒煙,戶主及時逃出,另200名街坊亦疏散到地面。消防員到場開喉將火救熄,起火單位外牆熏黑。消防調查後,懷疑是抽濕機電線短路引致火警,案件無可疑。

其他報道:內地購買朋友安裝 爐頭爆炸男子燒傷腳

【短片】無刺身牌 9食肆賣醬油蟹

起火單位男戶主表示,昨日下午開始啟動抽濕機,至凌晨時突然起火。屋內窗戶及玻璃焚毀,幸其他傢具損失不太嚴重。同層住客廖先生指,事發時聞到濃烈煙味,想逃生時發現走廊伸手不見五指,故留在屋內,最終由消防員救出。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【破壞社會安寧】李卓人一度與警口角,指「個業主亂咁堆出嚟就得,我哋清返個泥頭就唔得」,但警方回應,「你發表你嘅意見無問題嘅,但呢度私人地方嚟嘅,你要注意返你自己行為,明唔明白?」報道:http://bit.ly/1Wzn4Be【多相:...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, March 19, 2016

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞