港聞

病重九旬母盼與失散子重聚 孫女社交網站尋人 (23:08)

(更新:鍾群婆婆的親友在「明報即時新聞」facebook專頁留言,表示已成功尋人,李先生今晚會到醫院探望婆婆)

「我地問外婆有咩心願,係咪想見返大舅父,佢點頭 。」邱小姐的外婆鍾群今年91歲,過去曾多次中風,下半身不遂,近月再因中風住院,「佢新年後持續發燒,食唔到嘢,醫生都唔樂觀,叫我哋幫佢了下心願」。

十多年前,鍾群與三名子女同住葵涌石梨貝,但因為一次爭執,長子李偉祥一家五口搬到屯門大興邨居住,當時邱小姐就讀中學,曾經與舅父見過面,但李偉祥一家搬離大興邨後,就此失聯。

「屋企人佢(外婆)都見晒,得返舅父未見。」邱小姐指,多年來用過不同方法,尋覓大舅父蹤影,「但香港開始改用2字頭電話號碼,又唔再用傳呼機,根本搵唔到佢」,其後邱母回鄉向親戚打探李的下落,同樣無功而還。

邱小姐在社交網站發文,呼籲網民協助找尋李偉祥的蹤影。「大舅父今年60幾歲,有3名子女,希望佢睇到訊息之後,主動聯絡我,還外婆心願」。她亦希望有心人可以致電5544 7004,向她提供舅父的下落。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【百分百好濕】啲衫晾極都唔乾,點算?報道: http://bit.ly/25aXTei【不忿有問題即歸咎教育制度 吳克儉:我係好唔順氣】http://bit.ly/1pSn8BK【出席中學校慶 座駕遭學生包圍 吳克儉稱遺憾】...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, 19 March 2016

相關字詞﹕失散母子 網上力量 鍾群 李偉祥 尋人

上 / 下一篇新聞