港聞

【Emily Online】法政匯思大狀玩烹飪 召集人:公民黨10周年晚宴無邀請 (23:06)

香港過去1年火頭多多,律師團體「法政匯思」喺援助佔中被捕者、版權條例草案爭議,以及三跑、一地兩檢等議題上,都不時出手協助。話咁快,去年1月成立嘅「法政匯思」已經1歲有多,今日幾位大狀律師走入「熱廚房」,搞下新意思,親自落廚煮兩味同傳媒茶敘。

平日「官仔骨骨」、有法政男神之稱嘅召集人梁允信(Wilson)更全程圍裙上身,自我介紹時笑言,自己專長係商業糾紛、司法覆核同「烹飪」。

召集人任建鋒(Kevin)一口咬定,無意參選立法會。佢認為,主流泛民應與本土派劃清界線,不過坦言諗法只屬泛民少數人。Kevin話,自己身邊不少中產朋友對本土派的厭惡程度,不亞於網民對主流泛民的攻擊,認為若泛民一味向本土靠攏,討好選民,只會「贏粒糖,輸間廠」。

不過咁講法,擺明同公民黨啱啱10周年主打嘅「本土、自主」宣言意見相左?雖然外界唔少人視「法政匯思」為公民黨第二梯隊,任建峰就笑言,同公民黨唔熟,又話連噚晚公民黨10周年晚宴,都無收到邀請喔。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【百分百好濕】啲衫晾極都唔乾,點算?報道: http://bit.ly/25aXTei【不忿有問題即歸咎教育制度 吳克儉:我係好唔順氣】http://bit.ly/1pSn8BK【出席中學校慶 座駕遭學生包圍 吳克儉稱遺憾】...

明報即時新聞貼上了 2016年3月19日

相關字詞﹕法政匯思

上 / 下一篇新聞