港聞

何柱國指經濟差是無出息者造成 炮轟戴耀廷黃之鋒梁天琦 (10:09)

全國政協常委何柱國表示,今天香港經濟不佳,是「人禍」,是由無出息的人造成,又點名批評佔中發起人戴耀廷、學民思潮召集人黃之鋒及早前在新界東補選中取得6萬多票的本土民主前線梁天琦等人損害香港經濟。

何柱國昨晚出席一個頒獎禮致辭時說,以自己所見和這麼多年的經歷,中央政策「從來冇要踩香港一腳」或者不支時香港,「呢班友要獨立,我就唔知佢哋咩。佢哋話共產黨唔好呀,但係我所見、我經歷過呢,咁多年嚟,大陸政府咁多屆裏面,真係無話過唔想香港經濟好,所以我話今日香港唔好嘅經濟呢,係人禍嚟嘅」。

何柱國點名批評戴耀廷身為教師,卻「教人做違法的事」,指佔中帶來很多弊端。他又指黃之鋒「不似人形」,而梁天琦自稱本土派,自己卻是內地出生,而梁稱來港的內地人是「蝗蟲」,其實他自己亦是蝗蟲。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【反覆到呢】今日26度,下個禮拜嘅今日12度!報道:http://bit.ly/1Zbsbcx【短片:寒潮預測被批失準 天文台長稱預報人員亦耿耿於懷 將加強對外合作改善】http://bit.ly/1WxemUh#明報 #明報即時新...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年3月18日

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞