港聞

【短片:Emily Online:李慧琼辭行會】搶鏡賀葉國謙接棒 長毛:打敗達爾文以老代新,標返份尾會 (13:13)

民建聯葉國謙獲特首委任擔任行政會議成員,接替辭任嘅黨友李慧琼,佢喺立法會回應傳媒提問嘅時候,社民連梁國雄(長毛)突然入鏡恭喜佢「標返份尾會」!

長毛笑笑口話葉國謙接任李慧琼做行會成員係「成功打敗達爾文,以老代新,恭喜晒」,又話佢真係「標返份尾會」,令「達爾文被宣判為錯誤」。

呢個場面當堂有D尷尬,葉國謙想講下長毛D頭髮,長毛笑應「今日未梳洗」。

到長毛講完準備離開果陣,葉國謙就話「OK?OK,多謝」。

另外,當記者用英文向葉國謙提問,葉就話:「我好少用英文回答,所以唔好意思」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【建制人點睇】田北辰早上出席商台節目被問到怎麼看此事時說,不認為要辭職才能做到李慧琼想做的事,對於李的辭任理由,「我都要番去諗諗先」。詳情:http://bit.ly/1Vee46g【想選特首?李慧琼:諗得太多 否認怕政府低民望拖累立會...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, 16 March 2016

相關字詞﹕李慧琼 葉國謙 長毛 編輯推介

上 / 下一篇新聞