港聞

下一篇
上一篇

【短片:Emily online】論壇上談電視發展 被問睇邊個新聞台 曾俊華:有新聞個台 (19:47)

財政司長曾俊華今日晏晝擔任雷霆881《在晴朗的一天出發》舉辦嘅電視擂台主禮嘉賓,開場時仲有C AllStar演唱財爺喺早前財政預算案用嚟結尾嘅《憑着愛》。

財爺咁鍾意用歌詞寄意,主持人商台首席智囊陳志雲就叫佢用首歌鼓勵電視業界。財爺自爆同事提議佢用陳百祥「呀叻」首名曲《我至叻》,但佢又覺得麻麻,比較想用小鳳姐首《喜氣洋洋》,仲話首歌已經去到第7、8次創作。

今次論壇大談電視發展,財爺平時又有冇睇電視?財爺話NBA、英超同中超聯都有睇,每朝6至6點半都睇新聞。志雲大師就追問係乜新聞台,財爺就只肯答「有新聞個台」,惹得全場大笑。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【雨傘紀錄片】「片名《未竟之路》意指未完成的路,路仍未竟,政治亦然,世代溝通亦然,人生亦然,而人生如同創作,儘管青澀,但絕不兒戲。」 全文:http://bit.ly/1RIQZDf安裕周記﹕問誰領風騷(文:安裕)...

明報即時新聞さんの投稿 2016年3月14日

相關字詞﹕曾俊華

上 / 下一篇新聞