港聞

下一篇
上一篇

【工程超支】蔣麗芸指「點講都係唔啱」 去信財政司獲回覆「會盡快改善」 (12:18)

民建聯立法會議員蔣麗芸於facebook上載「論盡議會」短片,談到政府工程超支問題,指已獲政府回覆會盡快改善超支問題。

蔣麗芸於短片表示,「政府超支工程點樣講法都係唔啱」,而議員只有兩種選擇,一是不批出撥款讓工程「爛尾」二是「批就批」,但「政府要答應我哋點樣去改善呢啲工程」。她之後指,日前已去信財政司長要求盡快改善超支問題,政府則回覆「會盡快改善超支問題」。

蔣麗芸亦提到近日支持了政府數個超支工程,是因為考慮到政府補償及中止合約支付款項,或多於超支費用,最終市民得不償失,承擔更大。

有網民留言贊同蔣麗芸做法,但形容是「含淚支持通過」,亦有網民希望議員做好監管作用。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【我唔係做善事】領展將廣田商場以約4億賣走,受契約所限,新業主唔可以向商場內5個非牟利機構租戶加租,但就諗到加管理費,變相加租八成。業主好坦白話佢唔係做善事,又話「唔簽就走囉,無辦法㗎……」報道:...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, March 13, 2016

相關字詞﹕編輯推介 工程超支

上 / 下一篇新聞