港聞

陳健波:幾時會見到政府會同恐怖分子妥協? (10:44)

立法會財委會上周五通過高鐵196億元撥款,當日由代主席陳鑑林負責主持會議,有十多名議員同時投支持及反對票引起爭議,有泛民議員認為投票無效。

立法會財委會主席陳健波,今日出席dbc節目《早晨八達通》時表示,如果做了決定可以推翻,屬「無咩王法」、「好傻」。陳健波表示,自己一直先禮後兵,亦有和泛民溝通,認為暴力行不通。他稱「幾時會見到政府會同恐怖分子妥協?」他稱,如立法會用暴力,社會會有更多暴力。

他稱,議員可以對陳鑑林提出不信任動議,但應先處理有各項工程撥款問題,「做咗正經嘢先」。

他稱,本周五財委會將再開會,自己會先禮後兵,但如情況持續差,「我會好憤怒」、「會做平時唔做嘅嘢」,如加強保安維持跌序。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【家長留意】最後有多少間小學會參加TSA試行計劃呢?報道﹕http://bit.ly/22ejy2J今日其他即時新聞﹕新華社嚴重錯失 稱習近平「中國最後領導人」http://bit.ly/1SLBCPe【旺角暴力衝突】邵善波指政治...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, 13 March 2016

相關字詞﹕高鐵 陳健波 財委會 編輯推介

上 / 下一篇新聞