港聞

【高鐵撥款之後】陳鑑林指「處理得相當好」 議員贊成反對皆舉手 陳:我一直睇到佢係投贊成票 (09:41)

立法會財委會日前在代主席陳鑑林「剪布」下,舉手投票通過高鐵工程196億元追加撥款,惹來爭議。陳鑑林今早在商台節目中再次回應事件,形容「那日處理做得相當好」,指當日泛民議員已經「企左喺度」,但無衝擊主席台,故「操作可以好順利咁行」,而議員基本上都知道投票情況。

問到有十多名建制派議員同時就「贊成」及「反對」舉手,陳鑑林批評這些數字不準確,認為傳媒應問當時議員投的是「贊成」或「反對」,不能只因那時刻的一張相便質疑,「有懷疑要問佢」。問到為何他當時無問清楚,陳鑑林稱:「我一直睇到佢(議員)係投緊贊成票。」

陳鑑林補充,事後有記者問他當時情況,他之後亦有問相關議員,對方說:「我一路舉緊都係支持,我梗係強烈支持!」他又說,記者現場時都覺得情況混亂,認為若問清楚便可以弄清事實。

主持追問如看分析投「反對」票時議員仍舉手,陳鑑林直指「唔會去理解佢」,稱主要他是判斷那一刻贊成或是反對的多,「現場情況決定,事後憑一張相去拗無意思」。

問到為何當時不點清楚是投贊成或反對,陳鑑林表示:「我唔需要去點架嘛,你哋要明白人哋議會運作先得架!」他舉例,英國議會表決是憑議員聲音響亮度決定,「回歸前都係咁投」。

陳鑑林強調,他作為主席(代主席),要按議事規則處理。 掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【我唔係做善事】領展將廣田商場以約4億賣走,受契約所限,新業主唔可以向商場內5個非牟利機構租戶加租,但就諗到加管理費,變相加租八成。業主好坦白話佢唔係做善事,又話「唔簽就走囉,無辦法㗎……」報道:...

Posted by Mingpao Investigative Team on Sunday, 13 March 2016

相關字詞﹕高鐵撥款 編輯推介 陳鑑林 高鐵

上 / 下一篇新聞

相關新聞