港聞

【短片】為建造業反拉布集會站台 陳健波:我哋道德係最高 (21:23)

建造業大聯盟今日下午喺立法會外集會反拉布,邀請財委會主席陳健波及副主席陳鑑林站台。其中陳健波當眾答應工人加會審議項目,「我哋做緊嘅事係正義嘅事,我哋道德係最高,因為我哋為咗大家嘅飯碗!」

陳健波稱,自己目標清晰,希望在會期前「一個工程項目都不能少」,又稱「你同意又好,唔同意又好,要表決,唔可以拖住」。他又指,泛民應該投票,並就投票意向「承受你嘅政治後果,唔可以拖住個社會」,又解釋「我哋做緊嘅事係正義嘅事,我哋道德係最高,因為我哋為咗大家嘅飯碗!佢哋拖,佢哋有糧出,你哋拖,你哋無糧出,我一定盡我責任,盡量加會一定要解決晒先收工。」

副主席陳鑑林則稱,剪布令社會能向前行,「我哋為下一代建設,為下一代而努力,為佢哋多想一步,將來嘅社會就會更加美好,所以我們今日努力,大家要團結一致。」

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoi news

【行樓梯跌穿頭】商場內雖設有升降機,但僅得一部,計及長者、傷殘人士、推着嬰兒車的家長等,不時逼爆......報道: http://bit.ly/1Wisr7U【短片:墳場炒車】和合石車禍片段曝光 私家車失事剷上斜坡跌進山坑...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年3月13日

上 / 下一篇新聞