港聞

下一篇
上一篇

【短片:高鐵撥款之後】李慧琼:大家都唔想醫院迫爆,但唔係因為高鐵撥款 (15:31)

196億元高鐵工程追加撥款昨日在一片混亂下「舉手」通過,引起爭議。對於有人批評為「大白象」撥款卻無視公立醫院「迫爆」問題,民建聯議員李慧琼今早於立法會財委會指出,不應把高鐵工程項目與其他政府開支對立起來,「大家都唔想見到醫院迫爆,但唔係因為高鐵撥款吖嘛,係咪?希望大家搞清楚成件事」。

李慧琼強調,泛民不應把他們反對的項目都抹黑成「大白象」,「無論地區項目以至高鐵都有效益,我哋支持都係希望支持將高鐵接入國家網絡」。

同屬民建聯的譚耀宗發言時亦有提到醫院「迫爆」問題,「醫院迫爆?係,我希望立法會唔好拖延有關醫院撥款,希望可以早啲興建醫院」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【到底誰被迫?】含淚支持,真委屈。報道:http://bit.ly/1XjAgu5【短片+懶人包:財委會如何以不記名方式 10分鐘內通過196億撥款?】http://bit.ly/1UmD1vr【繞程序直接表決 高鐵196億 舉手批...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, March 11, 2016

相關字詞﹕編輯推介 高鐵撥款

上 / 下一篇新聞

相關新聞