港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】王國興斥泛民「賊喊作賊」 梁國雄:賊喊作賊點解?未聽過呢句嘢 (13:10)

立法會財委會加開會議審議撥款項目。工聯會議員王國興談到昨日高鐵追加撥款申請爭議時,批評泛民議員阻撓會議進程常態化,手法包括「屈」、「抹黑」、「賊喊作賊」及質疑主席主持會議合法性等。

不過「賊喊作賊」一出,隨即引來人民力量陳偉業和社民連梁國雄質疑。陳偉業慨嘆「(王國興)水平差,影響立法會聲譽」,財委會主席陳健波則回應:「如果你(陳偉業)用水平嚟講,我哋好多人都有問題架喎,請大家唔好再嘈。」

梁國雄繼續不滿道:「查下中文,賊喊作賊點解?(陳健波:梁國雄議員)我費事洗耳啊,賊喊作賊我都未聽過呢句嘢架。」梁國雄之後離開座位,會議繼續。

成語「賊喊捉賊」意指自己是賊人或壞人,但為了脫身而轉移視線,而搶先說別人是賊。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【到底誰被迫?】含淚支持,真委屈。報道:http://bit.ly/1XjAgu5【短片+懶人包:財委會如何以不記名方式 10分鐘內通過196億撥款?】http://bit.ly/1UmD1vr【繞程序直接表決 高鐵196億 舉手批...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, March 11, 2016

相關字詞﹕編輯推介 高鐵撥款

上 / 下一篇新聞

相關新聞