港聞

【短片:高鐵撥款之後】譚耀宗稱對得住下一代:我哋見到超支,都好唔開心 (12:11)

多名議員今早於立法會財委會發言,表達對昨日高鐵追加撥款通過的意見。民建聯譚耀宗強調:「 我哋係對得住下一代」。

譚耀宗發言時表示「我哋見到超支,都好唔開心」,期望港鐵及政府總結今次經驗改善。不過他指出,通過撥款才對得住下一代,「高鐵對我哋子孫後代非常之得着,我哋係對得住下一代嘅。如果我哋無高鐵嘅話,反為我哋對唔住下一代,因為我哋成個國家,高鐵覆蓋率已經佔到百分之八十,唯一如果係香港無嘅話,咁我哋點樣對得住下一代呢?」

譚耀宗又讚揚財委會代主席陳鑑林昨天處理公道、合乎議事規則。他續說,「制度沒有暴力,反而係有人搞暴力」,呼籲泛民議員發泄完畢後,回歸正軌,不要再糾纏。

工黨張超雄批評政府「過了海就是神仙」、建制派議員則洋洋得意,他指摘政府和建制派利用制度暴力將社會逼向暴力,封殺所有講道理渠道,把議會推入深淵。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【到底誰被迫?】含淚支持,真委屈。報道:http://bit.ly/1XjAgu5【短片+懶人包:財委會如何以不記名方式 10分鐘內通過196億撥款?】http://bit.ly/1UmD1vr【繞程序直接表決 高鐵196億 舉手批...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, March 11, 2016

相關字詞﹕編輯推介 高鐵撥款

上 / 下一篇新聞