港聞

【短片:高鐵撥款之後】陳健波拒議員動議不信任陳鑑林 陳偉業稱離場 陳健波:出去咪好囉,大家都舒服晒 (10:35)

立法會財委會昨日「舉手」通過高鐵工程196億元追加撥款後,今日加開4節會議審議其他項目。

會議甫開始,主席陳健波表示,知道議員對昨日會議有意見,故給予每人3分鐘時間表達意見。

工黨李卓人發言時批評昨日代主席陳鑑林「趁亂幫政府打劫市民196億元」,並動議對陳鑑林提出不信任動議,以及要求陳健波宣布昨日高鐵撥款表決無效,不過陳健波回應稱,這並非今日議程項目,「唔係規程問題,你意見我聽到喇」。李卓人不滿,反駁「琴日佢(陳鑑林)唔跟議事規則又得」,追問陳健波決定為何,陳健波則表示:「我決定好簡單,我咪就係話無囉,就唔可以處理囉。」

陳健波之後交予立法會秘書講解決定理據,「因為秘書係中立嘅,你梗係覺得得偏私,所以我搵秘書解」。

人民力量陳偉業於座位大聲批評陳健波的決定,遭陳健波4次警告。陳偉業質疑,為何陳健波只警告他,卻不警告民建聯黃定光,陳健波隨即表示:「黃定光議員,請唔好同佢哋駁嘴。(陳偉業:點解你唔警告佢(黃定光)啊?)因為佢無你嘈得咁緊要。(陳偉業:嘩,咁都得?)陳偉業你唔好再喺度嘈啊!」

陳健波又說,很多議員有話要說,不想因為陳偉業一人影響其他人,陳偉業則站起來說「咁我出去囉,你最叻架啦」。陳健波直言:「出去咪好囉,大家都舒服晒,大家可以聚焦返傾偈,做返我哋要做嘅嘢」。

會議之後繼續。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【到底誰被迫?】含淚支持,真委屈。報道:http://bit.ly/1XjAgu5【短片+懶人包:財委會如何以不記名方式 10分鐘內通過196億撥款?】http://bit.ly/1UmD1vr【繞程序直接表決 高鐵196億 舉手批...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, March 11, 2016

相關字詞﹕編輯推介 高鐵撥款

上 / 下一篇新聞