港聞

【Emily Online之午飯去游水】田二少泳池親試話「趕得切」 網民叫中環跳海示範 (12:48)

食晏游水得唔得?特首梁振英前日建議喺中環IFC起泳棚,等上班族食晏時可以游吓水,但就畀唔少網民質疑,食晏得嗰一個鐘,夠游水定夠食飯?老闆級嘅田北辰今朝就喺fbpost,話自己親身上陣試過,發現係「趕得切」架。

田二少喺fbpost「食晏去游水得唔得?阿田話你知!」佢話自己親身上陣,試下究竟一個鐘游水加食飯趕唔趕得切,結果發現其實趕得切,但女士要吹頭化妝就未必趕得切啦。

而原來食晏游水都有學問,田二少話食飽飯唔適宜游水,所以一定要游完水先食嘢。但游完水亦唔適合食太多,如果唔係就冇減肥效果,所以田二少提議大家食蕉、食生果,慳時間又健康咁話喎。

不過,網民似乎對田二少呢個「實驗」唔多受落,有人喺留言叫佢去中環跳海示範吓;亦有網民話,有心做就應該等立法會食晏嗰一個鐘去公眾泳池試吓,唔係去酒店或者私人泳池試;有網友就 田二少佢旗下嘅G2000員工做先,「不過佢地食生果餐由朝企到晚餓到腳軟,你會炒佢地,定係補返個tea比佢地?」另有網民好嬲咁話:「呢件事可以睇到你地根本無設身處地在我地一般打工仔立場思考過,睇完真心好嬲好憤怒」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【手槍無眼】案發時事主正在開車,兒子則從後座拿起手機射穿司機椅背,再擊傷她。報道:http://bit.ly/1QNjWhj【心肌梗塞 黃安醫療專機凌晨抵台】http://bit.ly/1pykwsw【美支持擁槍靚媽遭4歲兒槍傷】...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, 9 March 2016

相關字詞﹕田北辰 編輯推介

上 / 下一篇新聞