港聞

從不捽數業績照升 被讚最好CEO 莊偉忠10大職場金句回顧  (22:43)

被網民形容是最好CEO的一田百貨行政總裁莊偉忠突然辭職,最不捨得的,相信一定是一班隨他打天下的同事。

莊偉忠過去8年管理一田有聲有色,零售轉差下營業額仍能逆市錄得增長,他從不捽數、取消開會,並鼓勵下屬多作嘗試,揚言入錯貨賣唔哂就與員工一同分享,其管理手法備受讚賞,近年他除了在網上發表外,亦有出書及出席講座主講管理哲學,不少金句更在網絡瘋傳,以下為部分摘錄:

1‧ 打工不過是我的副業,我的正職是做人

2. 顧客永遠是對的呢句話係錯嘅!

3‧ 開會是內耗!可免則免

4‧ 與工作談戀愛,蠢到不得了

5‧ 除咗係生意人,我真正嘅身分係人

6‧ 最有效率嘅管理方法,就係5個人做10個人嘅嘢,出8個人嘅人工

7‧ 貫徹肥下瘦上,見低拜,見高踩

8‧ 善待員工,係對投資最大保障

9‧ 生意唔係大晒,道德大,人嘅價值更大

10‧ 利人是利己的根基

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【正職是做人】莊偉忠辭去「兼職」,惹來網民許多揣測。報道: http://bit.ly/1SnBNA1【一田CEO莊偉忠辭職 稍休息再尋零售業以外挑戰】http://bit.ly/1WZ1lmo【書店5人失蹤】警方發新聞稿 呂波已回...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, March 4, 2016

相關字詞﹕編輯推介 一田 莊偉忠

上 / 下一篇新聞