港聞

特首做5年太短?鍾國斌質疑梁振英理念是否適合港人 「唔啱就即換啦…5個月都嫌長」 (10:51)

港區人大代表譚惠珠昨日拒就是否支持特首梁振英連任表態,指出本港特首制度「每5年換一次是damaging(有害的)」,又說「一朝天子一朝臣有損香港發展」,因根治社會問題的相關施政措施難以在5年內完成。

自由黨主席鍾國斌今早出席港台節目《千禧年代》時表示,基本上認同其稱可持續發展屬重要,因若新任特首不認同前屆特首的做事方法,則會「全部丟進垃圾桶」。

不過,鍾國斌亦說,特首是否多做5年涉及管治理念問題,「如果梁振上場後,香港情況變成咁嘅樣,大家可以想像,再畀佢做多5年,情況會係點呢?佢個理念係咪啱香港人呢?唔啱就即換啦,點解要一定要等多5年?5個月都嫌長。」鍾國斌續稱,最終需視乎特首「係咪真係得先得架,如果唔得,你留佢嚟做咩先?」

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【管理係佢檔戶又係佢】承包商建華和宏安的董事,身兼多間持有不同街市零售品牌的公司的董事,亦即他們不止為領展管理街市,也在場內做生意。市民走進街市以為幫襯小商戶,其實並非必然。報道:http://bit.ly/1ORozEV【同街市4海產...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, 2 March 2016

相關字詞﹕編輯推介 特首任期

上 / 下一篇新聞