港聞

【短片:書店5人失蹤】黎棟國指李波無透露如何離港 跨境執法破壞「一國兩制」? 黎:看不到資料證實 (09:49)

香港警方昨日與失蹤了的銅鑼灣書店負責人李波會面,李波稱自己是「在朋友協助下用自己的方法自願返回內地」,不涉綁架,但拒絕透露詳情。特首梁振英今早出席行政會議前,聯同保安局長黎棟國見記者。

黎棟國指,李波無透露以什麼方式離開香港,當局會繼續跟進。至於書店另外3名員工,他說已通過既定渠道向內地當局核實及要求提供資料。

問到是否內地執法人員跨境執法破壞「一國兩制」,黎棟國稱「睇唔到任何資料指向或證實」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【塞翁失馬?】劉夢熊:「如果我好順利咁做咗(政協)常委,好順利咁做咗專委會副主任、入咗行會,咁我就變咗站喺喪盡人心嘅689呢邊,我可能會畀香港市民唾棄,好似得意於一時,但會留下歷史的罵名同臭名。」報道:...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, February 29, 2016

相關字詞﹕編輯推介 書店5人失蹤 李波 梁振英 黎棟國

上 / 下一篇新聞