港聞

下一篇
上一篇

【短片:高鐵追加撥款】王國興罵「工賊」 工黨翻舊帳反擊 (17:30)

立法會財委會下午繼續審議高鐵香港段近200億元追加撥款申請,工聯會王國興發言時批評工黨是「工賊」,引起爭議。

工黨張國柱指出,大家都搞工會,面對資本家只有敵愾同仇,但如果王國興罵工黨是「工賊」,就應該拿出證據。他又說,回歸後工聯會支持廢除集體談判權,剝奪工人與資方談判權利,惟工黨未有指罵工聯會是「工賊」,感嘆「大家都係同在路上,應該互相幫助」。

工黨何秀蘭則以港珠澳大橋工程作例,指他們動議討論工程的奪命工業意外問題,但工聯會反對處理這些動議,「邊個企喺工人嘅對面啊?邊啲人係工賊啊?」她又說,「工賊」源自文化大革命展開時奪權及派系鬥爭,「依家內地都唔搞文化大革命啦王國興,你遲咗50幾年喇」。

同屬工黨的張超雄發言時,批評主持會議的財委會副主席陳鑑林「隻手遮天」,「你將呢個議會完全已經無晒規矩喇。議事規則寫到明畀我哋問,畀我哋入質詢,你就要劃線」。不過陳鑑林反指是張超雄令議會變成無規則,「搞到呢個議會無規則嘅應該係你啦,唔係我啊」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【衝出香港】一地首長「呃嬲」之最,小編不敢說梁特首後無來者,但肯肯定前無古人。報道:http://bit.ly/1Q9v3mE【梁振英FB鋪文14分鐘收逾百「嬲嬲」】http://bit.ly/1QJEnB6【fb新增5個表情!你玩...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, February 26, 2016

相關字詞﹕編輯推介 高鐵追加撥款

上 / 下一篇新聞