港聞

下一篇
上一篇

【協和泄題案】脫罪女教師稱無辜被針對:所謂試題「咁低能」不會用作面試 (18:27)

中華基督教會協和小學3名女教師,涉於前年6月取得學校小一入學叩門面試試題後,把試題及評分準則分別以電郵或WhatsApp發送給予友人等,以協助對方的子女為叩門試作準備。3名協和女教師及另一間小學、涉將試題轉發他人的女教師,早前否認不誠實取用電腦罪受審,4人今於九龍城裁判法院均被裁定罪名不成立。

現已停職的協和老師、第二被告曾詠珊在庭外指出,認為裁決合理,「因為我都無做過,由頭到尾都係學校啲不知所謂嘅老師」。她認為自己被協和的老師針對,「呢啲嘢相信校方要處理返,但我一定會堂而皇之返番去協和」。她稱會「繼續教書,學生係最無辜,做返我自己」,「老師有咩唔啱唔好搞學生」。

她氣憤地表示,所謂的「試題」根本不是試題,「我係唔會跟住啲試題來問,what is your name?咁低能嘅野問來做咩呢?即係等於今日天氣好嗎?你係唔係人呀?問呢啲來做咩呀?nonsense! 我覺得係侮辱咗啲學生」,她認為取錄與否應基於學生「受唔受教 ,自己嘅表現」。

另一名協和老師、第三被告黃佩雯稱,「我無做過個啲所謂不誠實嘅野,所以唔擔心」。黃的代表大律師說,黃「最掛住學生」。而另一名協和老師、首被告鄭嘉儀則稱,「相信協和會有安排」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【R.I.P】報道:http://bit.ly/1LHcB0C#股評人 #曹仁超 #曹Sir【緊貼樓市● LIKE 明報財經 mpfinance,並列為《搶先看》】

Posted by 明報即時新聞 on 2016年2月25日

相關字詞﹕編輯推介 協和 試題 小一 叩門 面試

上 / 下一篇新聞