港聞

下一篇
上一篇

【短片:預算案迴響】楊偉雄盼創科政策可成先例:大家仲讀緊孔夫子 但佢死咗好耐 (18:19)

最新的財政預算案提出多項創科政策,包括在將軍澳工業邨興建成本高達82億元的兩幢高效能多層大廈,創新科技署長蔡淑嫻進一步透露,兩幢大廈在承重、通風條件有一定要求,但落成後共提供150萬平方呎樓面面積,相信項目是物超所值,目前科學園出租率達85%,工業邨則超過九成已出租,只剩下9公頃土地,強調項目並非大白象工程。

創科局長楊偉雄被問及多項政策會否太虛,他否認,並冀多項政策可成為先例,更笑言「孔夫子嘅嘢大家仲讀緊,但其實佢死咗好耐」。被問及會否下屆留任局長,見證多項政策「萌芽」及「成長」,他指目前想做好現有工作,「係咪喺局長呢個崗位睇住萌芽係次要」,又指一直希望比自己能力強的人接捧。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【R.I.P】報道:http://bit.ly/1LHcB0C#股評人 #曹仁超 #曹Sir【緊貼樓市● LIKE 明報財經 mpfinance,並列為《搶先看》】

Posted by 明報即時新聞 on Thursday, February 25, 2016

相關字詞﹕編輯推介 財政預算案

上 / 下一篇新聞