港聞

【Emily Online:保溫瓶當竊聽器】田少抽水post保溫壺相 「表面上係一個竊聽器,事實上係一個保溫壺」 (14:45)

港大校委會前晚開會,其間校委紀文鳳質疑,點解另一校委張祺忠成日帶住個鋼保溫壺,仲問佢係咪竊聽裝置。田少今日就發功抽水,喺Facebook上載拎住保溫壺嘅相,唔少網民話維港都俾佢抽乾呀。

紀文鳳質疑張祺忠手上保溫壺係竊聽器一事,唔少網民紛紛抽水,話以為睇緊電影《國產凌凌漆》。田少今日發功抽埋一份,喺FB上載一張拎住保溫壺嘅相,「『港產凌凌田』話你知:呢個壼表面上係一個竊聽器,事實上係一個保溫壺。問你死未?」

個Post出咗一個鐘就已經超過2300 likes,有網民笑指「呢個唔係偷聽器,落喺你手中係抽濕機就真」、「呢位田少表面上係一個政治人,事實上係一部人形抽濕機」。

張祺忠噚晚深夜喺FB post咗張保溫壺嘅相,話校委開會時有人問佢,點解次次都帶住個鋼保溫壺,問佢係咪竊聽裝置。其後馮敬恩share咗張相,話發問者係紀文鳳,又喺商台節目話佢問得好認真,「仲叫張祺忠博士倒出來係咪真嘅茶」。紀文鳳其後回應,話之前校委交出手機後有會議發言錄音外泄,所以提出合理查詢。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【民間智慧】選/不選?做/不做?周太認為,都不是曾俊華個人的意志可以決定。報道:http://bit.ly/1VFMOvk【不怕被指本土分離主義?曾俊華:有本土情懷是當然事】http://bit.ly/1WK76nE【聽眾指地理環境...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, 24 February 2016

相關字詞﹕港大校委 編輯推介

上 / 下一篇新聞