港聞

【短片:預算案迴響】譚耀宗問財爺:有啲人讚賞背後係挑撥緊你同特首關係 有無留意? (14:36)

最新一份財政預算案昨日出爐,財政司司長曾俊華在預算案中大談真本土,又注資2000萬元推廣港產片,結語時更借歌曲《憑着愛》寄語港人找出路,被泛民議員形容為猶如半份參選特首宣言。不過,新民黨葉劉淑儀就批評曾俊華「賣口乖」,今日曾俊華到財委會回應議員提問,民建聯譚耀宗指有人讚賞曾,其實是為挑撥他和特首之間的矛盾。

財委會上大部分議員都指預算案的引言、結語獲得好評。譚耀宗發言批評有關言論,向曾俊華指「有啲人讚賞你,背後其實係製造緊你同特首之間嘅矛盾,同埋想挑撥你同特首之間嘅關係,唔知你有無留意呢樣嘢?」譚耀宗又指預算案應要配合施政報告,詢問曾決定預算案時有何考量。

曾俊華表示,財政預算案與施政報告兩者是互相配合,關係密切,今次的預算案也全面配合施政報告,不少預算案中的措施在施政報告已有提及,預算案只是在財政方向上再提出。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【繼續「賣口乖」】唔知有幾多高官好似品客叔叔咁,睇咗《十年》呢?報道:http://bit.ly/1WK76nE【聽眾讚財爺中肯不似別人卸責 籲勿再問是否選特首「中央要佢做都推唔到」】http://bit.ly/1VFMOvk【聽...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年2月24日

相關字詞﹕編輯推介 財政預算案

上 / 下一篇新聞