港聞

【短片:Emily Online】預算案獲好評心情靚 財爺遇長毛送上示威品大讚:你啲手工愈嚟愈好 (14:09)

財政司長曾俊華噚日發表最新一份財政預算案,財爺喺預算案中大談真本土,又注資2000萬推廣港產片,結語時更借80年代歌曲《憑着愛》寄語港人搵出路,市民同議員嘅評價都唔錯。財爺今日再去立法會回應議員提問,社民連長毛梁國雄一如以往,開會時擅自離座,走到財爺面前遞上示威品,但財爺呢次唔單止冇叫長毛「過主」,仲當面讚長毛「你啲手工真係做得愈嚟愈好」,睇嚟心情大靚。

財爺今朝早到立法會財委會就預算案回應議員提問,大部分議員都讚佢份預算案嘅引言同結語。公民黨郭家麒話要「恭喜」財爺,形容預算案「比(特首)梁振英高好多皮」,識得提到facebook、港隊世界盃外圍賽等等,但「梁振英連提一提都唔夠膽」。

自由黨田北俊亦話預算案「啱聽」,仲話自己噚日喺facebook中話對預算案「收貨」,都有千幾個like。

答問期間,長毛突然攞住有曾俊華個樣、天秤形嘅示威品走到財爺面前,財爺欣然收下,仲笑住話「你D手工真係做得愈嚟愈好」。之後,人民力量陳志全發言時又再提起,話預算案其實無新意,但即時民調係歷年最高分,議員都無激烈反應,而長毛只係放低示威品。佢話,「香港人唔係咁難管治,賣下口乖都受」,新民黨葉劉淑儀就加口話「好受氹」。

財爺回應時就再讚長毛,話長毛嘅手工確實係進步左,「唔錯唔錯」,仲形容係「藝術品」,「雖然未入得M+,可以慢慢繼續努力啦」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【民間智慧】選/不選?做/不做?周太認為,都不是曾俊華個人的意志可以決定。報道:http://bit.ly/1VFMOvk【不怕被指本土分離主義?曾俊華:有本土情懷是當然事】http://bit.ly/1WK76nE【聽眾指地理環境...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年2月24日

相關字詞﹕編輯推介 財政預算案

上 / 下一篇新聞