港聞

【預算案】葉劉批「選特首唔係靠賣口乖」 曾俊華隔空回應:佢好支持我架 (18:02)

新一份《財政預算案》今日出爐,新民黨主席葉劉淑儀在記者上批評財政司長曾俊華「站在香港仔立場發表感嘆,但冇提出解決方案」。

葉劉淑儀稱,在公關手法上,曾俊華「好聰明」,「站在香港仔立場發表感嘆言論,包括社會撕裂、矛盾等,但沒有提出解決方案」。曾俊華經常被傳媒問到會否選特首,葉則說「選特首唔係靠賣口乖,講啲香港人啱聽嘅說話都未足夠,既然你咁關心香港青年人,咁應該反省下你做咗8、9年財政司,大學生出來嘅開薪點有冇增長到?」她認為,香港其中一個鬱悶就是,個人及家庭收入由97年到現在增幅很少,向上流動空間亦很少,「呢啲問題唔係只係賣口乖」。

對於曾俊華在預算案最後提到,去年以facebook與年輕人多交流,葉劉則稱:「我個facebook都開咗7、8年,我個facebook page有成6萬5千個followers,係咪?我下個月帶150個大學生去泉州,我諗(開facebook )唔代表乜嘢,每一位從政者都應該關心年青人。」

至於曾俊華記者會上,有記者直言其《預算案》像選特首宣言,「唔怪得葉劉對你評價不高」,曾隨即回答「佢好支持我架!」

曾俊華在記者會上多次被追問會否選特首,他稱已被問過多次,不會再回應,但最後有再次回應道:「確實無考慮過呢個問題」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【虛構,誇張】http://bit.ly/1ST1r0n【「人為」問題誰要負責曾俊華指社會各界有責:推到一人身上不公道】http://bit.ly/1WI9tr3【數度被問會否選特首 曾俊華笑稱不回應指「靜靜做夠10年(財爺)就...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, February 24, 2016

相關字詞﹕財政預算案 編輯推介 特首 曾俊華 葉劉淑儀

上 / 下一篇新聞

相關新聞