港聞

【短片:預算案】數度被問會否選特首 曾俊華笑稱不回應 指「靜靜做夠10年(財爺)就好開心」 (16:15)

財政司長曾俊華出席2016/17預算案記者會時,被問及來年今日會否仍任財政司長,抑或下年會以特首候選人身分出現,若任特首是否會令香港社會更和諧。

曾俊華幽默回應稱,曾多次被問會否競選特首,他說「除非你有特別計劃畀我,我諗我明年都係做緊而家嗰啲嘢。」他又指,已被問過多次,不會再回應,因「答咗又會再問」,故此他的答案是「同上」,「我係講過一個答案,如果我再講你都唔會信架啦」。其後又有記者再問同樣問題時,他又表示「確實無考慮過呢個問題」。

另有記者問及財爺已在任長達9年,「有否想過留下甚麼legacy(瑰寶)給香港」,曾俊華則稱自己「靜靜地做夠10年就好開心」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【憑着愛,我信有出路】http://bit.ly/1T5Sr8M【預算案】一分鐘睇《財政預算案》重點http://bit.ly/20UeldY【預算案】報告共出現5次「一帶一路」http://bit.ly/1OtLeqL【預算案...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年2月23日

相關字詞﹕財政預算案 曾俊華 特首選舉 編輯推介

上 / 下一篇新聞