港聞

【J5台用簡體字】ViuTV抽水式宣傳:免費繁體字幕免費聽廣東話 (16:49)

無綫電視新安排下,J5台在夜晚黃金時間全線播放普通話節目,而新聞節目更配以簡體字字幕,惹來部分本港觀眾不滿。無綫昨晚和今午兩度回應簡體字幕的安排,稱新安排既可為各方觀眾提供更多選擇,亦照顧不同觀眾的需要。

不過,有網民怒轟無綫電視「赤化」,更稱「以為睇緊CCTV」,亦有網民發起一人一信投訴至廣管局採取行動。將於4月開台、Now旗下香港電視娛樂Viu TV則在facebook「抽水」,「ViuTV 99台同你講真:免費電視台有免費繁體字幕,免費聽廣東話!」

不少網民留言讚Viu TV「靚抽」,又稱「希望真係一個香港人嘅電視台」、「別讓觀眾失望啊!!!打破一台獨大」,亦有人表示非常期待開台:「起碼我識聽識睇,轉去左睇J5我會變文盲」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【乜話?】小編唔去超市去街市,原來都係幫襯財團?唔係卦?報道﹕http://bit.ly/21m8nER【領展街市】86個街市,外判到什麼地步?http://bit.ly/24mN4W9【逾四成街市交六大承包商 領展外判街市 多魚...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, February 22, 2016

相關字詞﹕編輯推介 簡體字幕

上 / 下一篇新聞