港聞

下一篇
上一篇

【新東補選】與中聯辦關係?方國珊:好似普通香港市民咁 (12:38)

再過數日就是立法會新界東補選,各候選人今早在商台選舉論壇中繼續唇槍舌劍。

獨立候選人方國珊被問到與中聯辦有什麼關係,她指自己與任何一個政治團體以至政府中央,「關係好似普通每一位香港市民咁囉」。主持人追問「中聯辦是一個部門,不是普通市民」,她表示:「我諗我唔係特別被重視,或者……即係……唔係特別被重視……我係一個獨立人士。」

另一候選人周浩鼎則被問到作為律師,若有涉嫌參與暴動的人向他求助,他會否支持,周浩鼎稱,絕對知道「無罪推定」,但「憑良心我幫唔到,因為唔認同暴徒行為」。

至於被指不熟識新界東問題,周浩鼎指「無人識晒所有嘢」,強調是整個團隊工作,惟新思維黃成智揶揄:「好多嘢都唔使Google search都知。」

周浩鼎亦被問到繁體字和簡體字問題。他先強調「用繁體字啊下,記住,大家記住」,之後說「母語廣東話用繁體字,係香港本土文化,我哋梗係贊成啦,梗係用繁體字,梗係用廣東話啦」。

新界東補選其他候選人包括楊岳橋、梁天琦、梁思豪及劉志成。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【你要知!】單看領展網頁,你未必知道你光顧的街市是否已外判,記者唯有致電86個街市管理處,才能核實背後的承包商是誰!報道﹕http://bit.ly/24mN4W9【逾四成街市交六大承包商 領展外判街市 多魚檔肉檔無牌】...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, February 22, 2016

相關字詞﹕編輯推介 新界東補選

上 / 下一篇新聞