港聞

【新東補選】支持梁連任?周浩鼎稱特首選舉未開始 但一定不撐梁家傑 (11:18)

立法會新界東補選下周日(28日)舉行,商台今早舉辦論壇,邀請了7位候選人同場辯論,其中民建聯周浩鼎是否支持特首梁振英連任的立場,繼續成為焦點。

論壇上,周浩鼎被問到過去出席其他論壇時都避開不答是否支持梁振英,被質疑為何「難以啟齒」。周浩鼎以剛舉行的電視論壇作例,稱被「6個打1個」,令他無時間作答,強調「(我)有時間絕對希望回答關於梁振英問題」。

他之後重申,現時未開始特首選舉,「去到2017年,特首選舉才開始」,屆時有齊所有候選人之後,比較他們的政綱,再決定支持誰,「到時睇下有咩候選人,又有無候選人做得好過佢(梁振英)」。

主持追問以梁振英現時政績是否值得支持,周浩鼎沒有回應,只說「正正因為佢現在做緊,未做完」,故應等他有「完整成績單」才決定。主持再追問「以佢(梁振英)已經做咗嘅嘢呢?」周浩鼎指「如果做得好就畀credit佢,做得唔好就批評」。最終主持嘆道:「我都係放棄唔問呢個問題。」

之後在候選人互相質詢環節,周浩鼎再被問到是否支持梁振英連任。他重申應考慮所有候選人才定奪,「不能不公平未睇人哋政綱就下定調」。但他又補充說,如果公民黨推立法會議員梁家傑參選特首,他一定不會支持,「因為佢(梁家傑)支持佔中、支持拉布,香港交畀佢一定會死」。

新界東補選的其他候選人包括楊岳橋、梁天琦、黃成智、方國珊、梁思豪及劉志成。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【特首人選】有人唔敢講,有人唔願講,但田少不單講,還逐個講:梁振英、曾俊華、梁錦松、葉劉淑儀…報道:http://bit.ly/1Qd4jmF【田北俊批梁振英「同泛民開晒片」:唔係夠票就可以當個社會死】...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, February 22, 2016

相關字詞﹕編輯推介 新界東補選

上 / 下一篇新聞