港聞

【旺角暴力衝突】鄭耀棠:非管治問題,你睇梁振英做咗幾多嘢? (10:33)

旺角年初二凌晨發生嚴重警民衝突,有人譴責示威者,亦有人要求政府反省,行政會議成員、港區人大代表鄭耀棠接受有線電視專訪時談到事件,認為騷亂與政府管治無關,而是黑社會、港獨勢力及途人「貪過癮」造成,他又不排除背後有人付錢,叫他們搞事。

雖然學者、甚至政府內部都有聲音要求政府因應這次大規模衝突檢討管治,但鄭耀棠不認為事件由管治問題而起,「一直開始我唔認為係管治問題。(特首)梁振英上台3年幾,你睇佢做咗幾多嘢,知道問題個核心點喺邊到:居住問題,千方百計地去搵地,千方百計去解決香港貧窮問題。在旺角事件裏面,當然複雜去睇,好坦白講,有黑嘅、有搞香港獨立嘅、有一班所謂本土嘅,有啲係路人甲、路人乙嘅,路經過覺得太過癮又去參加埋一份,但係背後嘅搞手,我絕對唔會排除,想問政府,有無人畀啲錢佢(示威者)咁樣搞。」

他又說,一次旺角事件未觸動北京底線,但再發生的話,「你觸動北京條底線,只能夠惹嚟更大嘅麻煩,呢個麻煩本來都唔係急於要立法23條,你逼北京嚟出手嘅時候呢,我相信目前非香港之福。」

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【彭督之言】彭定康:雖然《基本法》及中英聯合聲明訂明香港有言論自由及大學自主,但這兩方面都正受威脅,而威脅來自獨裁政府......報道: http://bit.ly/1XIiYrE【J5台用簡體字】無綫:既是普通話新聞 簡體字有什麼問...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, 22 February 2016

相關字詞﹕旺角暴力衝突 編輯推介 管治問題

上 / 下一篇新聞