港聞

田北俊批梁振英「同泛民開晒片」:唔係夠票就可以當個社會死 (09:14)

自由黨榮譽主席田北俊接受報章專訪,談到梁振英政府與立法會議員關係,他批評梁「同泛民開晒片」,又說「你估建制心中好撐梁振英?」

田北俊接受《信報》專訪時批評,梁振英政府一個核心問題是「同泛民開晒片」,「唔係夠票,有建制同保皇黨,就可以當個社會死」。他認為,梁振英與泛民作對,其實是跟泛民背後的一半市民作對。

對於梁振英曾斥泛民拉布令創科局拖延3年,但到最後都要通過,故拉布是於事無補,田北俊直言「得啖笑」,「如果伙計咁同我講嘢,我炒咗佢好耐」;他指梁振英為了「開片」,方案就不作修訂及退讓,令工作效率非常低,又認為創科局的拖延乃社會損失,不解梁振英為何仍「阿Q精神」,「講到你玩我都過到」。

至於版權條例,他說:「你估建制心中好撐梁振英?如果係,35個(建制派議員)坐喺度都無布好拉啦!」他認為有些政策是可以作少少讓步,如採納公平使用的修訂,若硬闖通過,「又多咗班網民怨氣,會否變旺角騷亂我就唔知,但網民慫恿啲友去旺角騷亂,就絕對有能力」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【捐款數目】本民前本月10日發起募捐,希望市民資助旺角大衝突被捕者的法律支援,至今已有逾100萬元。報道:http://bit.ly/1XJd0Xw【警搜「電磁炮」淘寶有售 稱「科學小玩具」】...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, February 22, 2016

相關字詞﹕編輯推介 梁振英 行政立法關係 泛民

上 / 下一篇新聞