港聞

【高鐵追加撥款】葉國謙:建制派係咪合埋眼乜都支持? 陳偉業:就係囉 梁國雄:擘大隻眼都得 (16:43)

立法會財委會下午繼續審議港鐵高鐵香港段工程近200億元追加撥款,民建聯葉國謙強調,建制派並非「乜嘢都支持」,又說對社民連梁國雄「樣樣都係反對政府」感到可恥。

葉國謙發言時,點名批評公民黨陳家洛說話「不顧事實」、「無中生有」、歪理、以及不斷說現在建制派「乜嘢都支持」等,「呢啲咁樣嘅說話,大家都可以睇到,依家我哋(建制派)係咪,合埋隻眼,就係要投票,就係要支持呢?」

此言一出,相信是人民力量陳偉業於座位大聲附和「就係囉(建制派乜嘢都支持)」,梁國雄則笑言:「擘大隻眼都得嘅。」

不過葉國謙不滿梁國雄插嘴,斥責:「梁國雄仲可以咁講,你話羞唔羞愧?我就為你而羞愧啊,感覺到你呢啲可恥啊!可恥喺邊度啊?樣樣都係反對政府,反對香港『好嘅建設』。」

葉國謙強調,建制派議員會批評政府不足,並要求政府交代,「我哋係有咁樣要求」。他又強調,高鐵不是「大白象」工程,而是重要工程,批評現時反對派不斷用「拉布」方式阻撓,影響香港經濟發展,他對此表達強烈憤慨。

隨後發言的公民黨郭家麒則說:「最可恥當然係民建聯,特別係葉國謙。」他解釋,要不是當年通過興建高鐵,現時便不用「超支又超支」,又指摘對方幫政府助紂為虐。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【又凍過?】唔考慮其他因素,小編係好鍾意咁凍的,哈哈哈!http://bit.ly/24gG64S【田北辰再抱孫 讚孫女財會審高鐵前出世「時間配合得天衣無縫」】http://bit.ly/1otVhqA【無綫動畫配音字幕「我們一向都...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, February 20, 2016

相關字詞﹕編輯推介 高鐵

上 / 下一篇新聞