港聞

【短片:旺角暴力衝突】周浩鼎拍片斥「教壞細路」 fb遭洗版:誠信廉恥更重要 (11:24)

民建聯周浩鼎於facebook上載自家製短片批評旺角警民大衝突是「暴力歪風教壞細路」,結果惹來網民「洗版」。

事緣周浩鼎在情人節(14日)晚上上載長約2分鐘短片,模擬一家大小看到衝突畫面的反應。片段中,爸爸看衝突畫面時狀甚興奮,兒子則在旁不斷「掟玩具」和用玩具車撞家中的欄;母親阻止兒子時,兒子反問:「點解唔掟得?電視裏啲哥哥姐姐都掟。」

周浩鼎之後以「買玩具」作例向該小朋友解釋,「如果你有嘢想同爸爸商量,咁就要慢慢同爸爸傾,例如買玩具,幾時買、買啲咩玩具、屋企有無錢買,唔可以一味靠衝,一味掟嘢,一味靠上陣,要逼人哋買畀你,咁係唔啱架」。

片段上載到facebook後,有網民留言支持周浩鼎,但亦有不少網民批評周浩鼎做法,形容是「關公災難」,「 除咗暴力,我覺得誠信同廉恥更為重要」、「1967年果陣啲人教壞晒,上一代廢中教壞下一代」、「你有冇問個仔掉野背後有咩原因呀,佢阿爸有冇逼到佢別無選擇呀」、「你話可以慢慢溝通,你覺得政府真係願意同市民溝通」、「連自己個仔囡都要洗埋腦呀」。

也有網民以周浩鼎參與立法會新界東補選口號「珍惜香港,行正路」作例,指「政府帶頭不行正路,點叫香港人行正路?」

新東補選候選人除了周浩鼎,還有本土民主前線梁天琦、公民黨楊岳橋、新思維黃成智、獨立方國珊、獨立梁思豪及無黨派劉志成。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【異同】鄭耀棠指旺角衝突旨在推翻現在政權,而「六七」時是不認同當時政府,「因為係殖民統治,根本本質上不同」。報道:http://bit.ly/1LxXQxc【鄭耀棠否認管治有問題:人哋未上台就叫落台,係咪管治問題啊?】...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, February 19, 2016

相關字詞﹕編輯推介 旺角暴力衝突

上 / 下一篇新聞