港聞

【旺角暴力衝突】是否支持梁振英連任 鄭耀棠:下任有無比佢更好?唔知 (10:51)

工聯會榮譽會長鄭耀棠出席港台節目時,無正面回應是否支持特首梁振英連任。

鄭耀棠今早於港台節目回應旺角警民大衝突時指出,從北京角度看,今次事件只是「濕濕碎」,沒有太大反應,但北京會關注未來趨勢及轉變。

至於基本法23條,他稱看不到北京有意加快立法,亦看不到特區政府有何準備立法,但他奉勸搞事的人「不要觸動北京神經、底線」,即國家主權及國家安全等,否則「怎樣反對都要來」。

鄭耀棠承認,香港部分民生事情出現問題引起民憤,例如取消強積金對沖停滯不前等,認為政府內部一定要分析旺角衝突事件。問到是否支持梁振英連任,他稱「支唔支持係另外一個問題」,反問「下一任有無比佢更好呢?(我)唔知。佢(梁振英)出唔出嚟(參選特首)我都唔知」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【貴姓呀?】正所謂:有黨性,冇………報道:http://bit.ly/1Ud6HeS【訪問章立凡:中共輿論控制嚴重失控】http://bit.ly/1KwuJ2d【新華社高層作「擦鞋詩」惹爭議】...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, February 19, 2016

相關字詞﹕編輯推介 旺角暴力衝突 鄭耀棠

上 / 下一篇新聞