港聞

【新東補選】黃成智質疑梁天琦「抗爭無底線」論:ISIS都無底線 (10:46)

港台今早舉行立法會新界東補選論壇。候選人之一、新思維黃成智數度批評另一候選人、本土民主前線梁天琦,稱不贊成梁的「抗爭無底線」言論,指「ISIS(伊斯蘭國)都無底線」;又指梁對全民退保了解不足,批評梁「唔好淨係掛住鬧人地、上街,要用心睇民主、民生議題」。

7名候選人就政治、民生等議題辯論。梁天琦被聽眾問及「無底線、有原則抗爭」的意思,他回應指「無底線」代表「願意付出一切,包括生命去爭取想要嘅成果」;「有原則」則代表不會主動攻擊警察,「永遠都係被動一方,只有警察不斷提升暴力,先會升級行動、還擊......唔會屈服,即使佢(警察)開槍」。

黃成智則稱自己不贊成「暴力爭取」,質問「你暴力啲定警察暴力啲?.....如果逼到警察用暴力,你難以(與警察)對抗」。他又稱不贊成「無底線」抗爭,指「咩係冇底線?ISIS都冇底線」。

各候選人另就全民退保議題辯論,梁天琦雖稱「都想屋企兩老得到保障」,但認為學者方案有瑕疵,指僱員供款跟隨強積金形式,上限為1500元,質疑「最有錢嗰班人供款同我地一樣,都係1500蚊,咁樣符合社會公義咩?只係從中下階層抽錢」。

黃成智則反駁稱,全民養老金學者方案中,僱主及僱員各把一半強積金供款撥入養老基金,即僱員只需為全民退保供款2.5%薪金,是可持續方案。他諷刺梁「掛住抗爭唔去睇(方案)」,又批評梁「「唔好淨係掛住鬧人地、上街,要用心睇民主、民生議題」。

新界東立法會補選候選人另包括劉志成、周浩鼎、梁思豪、方國珊、楊岳橋。全部7位候選人均有出席今次論壇。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【寸步不讓】選舉論壇火花四濺、捉對廝殺,詳見:http://bit.ly/1PJqAXB【周浩鼎楊岳橋針鋒相對 周:公民黨偽善 楊:民建聯次次都擦鞋幫政府】http://bit.ly/1mL6cuX【港大學生會新會長孫曉嵐:行動底線...

Posted by 明報即時新聞 on Thursday, 18 February 2016

相關字詞﹕新界東補選 全民退保 編輯推介

上 / 下一篇新聞