港聞

【Emily Online】阿聯酋填好報名表等首肯 旅發局手機apps「被頒獎」 (23:59)

旅發局年中拎唔少獎,不過「被頒獎」就真係第一次。Emily聽聞,旅發局接收公眾查詢嘅電郵,舊年收到「神秘來信」,對方係阿拉伯聯合酋長國聯合政府,推薦旅發局開發嘅「My Hong Kong Guide(香港.我的智遊行程)」手機應用程式參加比賽,仲話連報名表都填好晒,只等旅發局點頭。

真係咁筍?旅發局本身都半信半疑,直至有日收到阿聯酋駐港代表電話,話因為未收到旅發局回覆,準備派人上門再邀請,先肯定係真事咋。農曆新年前收到消息,原來一擊即中,拎到「Best m-Government Service Award」,旅發局當然驚喜啦!所以總幹事劉鎮漢一做完新春花車匯演,年初二即刻出發去杜拜,喺阿拉伯聯合酋長國副總統兼總理、杜拜酋長阿勒馬克圖姆手中接過獎項。

呢個獎係表揚各地政府同機構,以創新手機應用程式提供方便有效嘅服務。「My Hong Kong Guide」推介香港特色景點,幫助旅客編排行程,啱哂要求。劉鎮漢講笑話:「唔使報名又有獎攞,幾好吖」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【分手之後.....】據了解分手後男方一次突然到訪前女友的家,當時女方不在家,只有其弟在場,男方以請教電腦問題入屋,其後離開,當女方回家後發現房間有物件曾被移動。詳情:http://bit.ly/1Ks8JFX【17歲學生添馬公園自焚...

明報即時新聞貼上了 2016年2月18日

相關字詞﹕旅發局 編輯推介

上 / 下一篇新聞