港聞

【Emily Online】梁美芬倡檢視議員出席計法 鄭中基:喺你面前揚下啲錢係咪算出咗糧? (15:05)

雙料議員梁美芬被指曾經「建議刪除」九龍城區議會獨有嘅議員出席會議最少45分鐘先被視為有出席嘅常規規定,結果引來批評,雖然梁美芬事後話當日只係建議討論,並無建議刪除,但話題仍未平息,藝人鄭中基今早亦湊熱鬧,喺facebook留言話:「如果露一露面都算出席?咁喺你面前揚下啲錢係咪算出咗糧先?」引起網友激烈討論。

有網友留言:「典諗解(點解)我明明最後一分鐘趕到課室,阿蛇(阿sir)都會唔計我有返學架?」、「不如暴龍哥開演唱會,露一露面就返後台,錢照袋」、「打工仔露一露面便算返左(咗)工」、「亞視咪就係咁囉,所以佢哋照返工」;也有人指「咁又對佢好唔公平嘅,老鼠不嬲都係嗱嗱聲走過架啦,你幾時見過有老鼠會企定定9個字吖?」

九龍城區議會規定,議員須出席會議至少45分鐘或一半時間,先當出席。梁美芬上個月初喺區議會會議中提出檢視呢項規定,認為有啲議員喺前半小時「已問嘢」或「問重要嘅嘢」,會議紀錄中都會紀錄,但唯獨出席欄冇名,覺得「好怪」,而且其他區議會都冇類似慣例。梁美芬噚日就同Emily講,話自己只係提岀檢視點解各區議事規則唔同,並冇要求取消嗰條條例,又表明自己係反對修改規則嘅。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【爭取平權】這是日本第一間跨國企業公開承認同性戀關係,預料將衝擊其他企業的取態。報道:http://bit.ly/1STAcDf【土耳其首都炸彈襲軍車28死61傷】http://bit.ly/1Krng4F【瑞典首都土耳其文化協會爆...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, 17 February 2016

相關字詞﹕編輯推介 網上話題

上 / 下一篇新聞