港聞

【短片:許仕仁案】維持原判 郭炳江子失望稱將上訴至終院 (10:27)

前政務司長許仕仁2014年被裁定串謀新地前聯席主席郭炳江、前執董陳鉅源及港交所前高級副總裁關雄生收受巨款,許被判囚7年半,陳被判囚6年,郭、關皆被判囚5年。4人不服,提出上訴;上訴庭今日駁回4人上訴,維持原判。陳的刑期上訴得直,但總刑期維持不變。

郭炳江的兒子郭基煇得悉裁決後滿臉通紅。他在庭外稱,對結果感到失望,將上訴至終審法院。他估計父親會連續數天感到失望,但指父親在犯人欄手按聖經,相信耶穌會帶他走出谷底。他稱嫲嫲郭鄺肖卿非常掛念父親,經常問何時能再與他相見。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【依法論法】譚允芝:「如果(司法覆核申請)有理據就唔會濫用,因為政府要依法辦事,但如果你真係唔依法,又點話人濫用?所以你(梁振英)一句頂埋來,你又無講我有咩唔啱,咁唔係一種從善如流嘅態度。」短片+報道:...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年2月15日

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞