港聞

【普教中】歐錦棠:香港人唔識用廣東話係更大羞恥 (09:21)

前財政司長梁錦松說「唔係個個母語都係廣東話」,認為「普教中」可提升寫作水平的言論,再度掀起「普教中」爭議。藝人歐錦棠直言:「身為中國人唔可以唔識講國語?啱!但係香港人講唔正廣東話、唔識用廣東話係更大羞恥。」

歐錦棠於facebook表示,毋須特意學習國語,「細細個開始聽埋咁多國語歌,睇國語片,有歌詞有字幕,耳濡目染日子有功就船到橋頭啦」。他又說,不難學懂看簡體字,「好快上手,純粹靠估就得。降級到畀文盲學嘅文字水平,會有幾難?」

至於民建聯立法會議員鍾樹根日前稱,「認識簡體字,無可厚非,但無必要作為正式課程,當興趣班、自由選修就可以了」,歐錦棠直言「我肯肯定第一次咁撐Treegun」,認同「普教中」無必要成為正式課程,「當興趣班咪得囉!」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【實驗證明】明愛專上學院人文及語言學院教授何萬貫將朱自清的《背影》及歐陽修的《醉翁亭記》分別轉為簡體字後,完全不懂簡體字的學生只會不認識當中4.5%及6.3%的文字,但可根據上文下理推測字義。報道:...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, February 15, 2016

相關字詞﹕編輯推介 普教中 歐錦棠

上 / 下一篇新聞