港聞

【旺角暴力衝突】周浩鼎拍片指「教壞細路」 以買玩具作例:唔可以一味靠衝逼人買 (14:57)

旺角警民大衝突引起社會關注,民建聯周浩鼎拍攝短片,模擬一家大小看到衝突畫面的反應,批評「暴力歪風教壞細路」。

短片長約2分鐘,片中周浩鼎到朋友家拜年,剛好遇上電視直播衝擊畫面,便幾個人便「排排坐」觀看。

片中爸爸似乎感到興奮,指「又有人衝鐵馬喇,唔知今次成唔成功呢?係喇啱喇,掟嘢過去啦,有咁多掟咁多。一齊衝鐵馬啊嘛,一個人邊有用架,擸架罉一齊衝過去啦」,其兒子則在旁不斷「掟玩具」和用玩具車撞家中的欄。母親隨即阻止兒子,但兒子反問「點解唔掟得?電視裏啲哥哥姐姐都掟」。

周浩鼎以「買玩具」作例向該小朋友解釋,「如果你有嘢想同爸爸商量,咁就要慢慢同爸爸傾,例如買玩具,幾時買、買啲咩玩具、屋企有無錢買,唔可以一味靠衝,一味掟嘢,一味靠上陣,要逼人哋買畀你,咁係唔啱架」。

爸爸之後問兒子是否明白周浩鼎所說,兒子則稱:「明白晒喇!」

新東補選候選人除了周浩鼎,還有本土民主前線的梁天琦、公民黨楊岳橋、新思維黃成智、獨立方國珊、獨立梁思豪及無黨派劉志成。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【你buy唔buy?】問到會否像黃毓民一樣在議會內「掟玻璃杯」,梁天琦說未必會做同一事情,但「會做更加多」以阻止不公義議案通過,例同搶佔主席枱不讓議案表決等......報道﹕http://bit.ly/1ThZCZD【李少光盼警購水炮車...

Posted by Mingpao Investigative Team on Sunday, 14 February 2016

相關字詞﹕編輯推介 旺角暴力衝突 周浩鼎 新東補選

上 / 下一篇新聞