港聞

下一篇
上一篇

退役警參與撐警遊行 老差骨指警員要還擊:俾人打幾次都唔開槍?我一定開槍! (17:36)

正義聯盟及撐警大聯盟今午發起遊行,支持警方在年初一旺角衝突執法,由尖沙嘴鐘樓遊行至旺角兆萬中心外,逾300人參與。一群退役警員亦有參與遊行,當差37年、67歲的謝先生認為,當晚警力及武器都不足應付衝突,又指警員「應該要還擊」,「俾人打幾次都唔開槍,我一定開槍」,又指「我保護唔到自己,我點保護你?」

被問到本報記者在旺角衝突當晚被多名警員打,謝先生表示,「忙中有錯就好難講,因為都亂,佢(警員)都係人,唔係神仙,錯誤又係無可避免」。

他不評論政府是否無法疏導民怨,但承認政府在今次事件亦有責任,認為社會各人應退一步。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【侮辱?】http://bit.ly/1Qf0v6f【旺角衝突】何君堯同意應開槍殺港人?何:唔係殺市民,係殺暴徒http://bit.ly/243jC7r【旺角衝突】范太:衝擊警卻遮頭戴口罩是懦夫 指須紓緩青年不滿...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, February 14, 2016

相關字詞﹕旺角暴力衝突 撐警 正義聯盟

上 / 下一篇新聞