港聞

下一篇
上一篇

【旺角衝突】施永青指梁振英下台無助解決問題 指現時走向證明一國兩制失敗 (10:59)

旺角年初二凌晨爆發嚴重警民衝突,多名示威者被控暴動罪。中原集團主席施永青在電台節目表示,對香港前景感悲觀,擔心政府與示威者會繼續各走極端,最終或出現悲劇。他稱,香港現時正走向證明「一國兩制」失敗、《基本法》行不通的路,「結果咪早啲變成一國一制」。

施永青在商台節目指,香港現時存在不滿情緒,但未到願意付出代價放棄日常安穩生活程度,「失業率仲係低,工資仲係有增長......大多數香港人唔想呢刻攤牌、不惜一切作基本性改變」。他認為問題尚未「逼到埋身」,旺角衝突會令示威者失去民眾支持。

施永青表示,現時情況並不理想,「(政府與示威者)會繼續各走極端,最終出現悲劇結果」。他指,港人希望爭取憲政改變受制客觀環境,「如果共產黨唔變,而家情況都係中國發展決定香港命運,多過香港可以搵到自己命運」。

對於香港未來出路,施永青認為要求梁振英下台無法解決問題,港人應對自己處境有充份認識,「而家行嘅路係走向證明一國兩制失敗、基本法唔work,結果咪早啲變成一國一制;唔會話佢(一國兩制)唔work就畀香港獨立,冇呢條路行」。 掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【雙方齊集法院】庭內有小插曲,傅振中支持者不滿「四眼哥哥」站在公眾席前阻擋視線,法庭職員勸止:「呢度係法庭,又唔係睇戲。」報道:http://bit.ly/1V7ypYI【旺角暴力衝突】陳婉嫻指政府有問題但非暴力藉口:暴力天地不容...

Posted by 明報即時新聞 on Thursday, 11 February 2016

相關字詞﹕旺角騷亂 旺角衝突 施永青 編輯推介

上 / 下一篇新聞